KRM
Utstilling

Tidsriktig interiør

160 års stilhistorie

Ved oppføringen av lystgården Ledaal brakte Gabriel Schanche Kielland deler av det kontinentale overklasselivet til Stavanger. Frankrike, England og Holland var toneangivende for stil og smak i det nyrike borgerskapet i byen, noe interiøret i huset bærer sterkt preg av. I småbyen Stavanger var nok den storslagne herregården i særklasse. Interiøret gjenspeiler i stor grad datidens nyklassisistiske idealer inspirert av antikkens formspråk.

Huset er i størst mulig grad tilbakeført til tiden rundt 1850, og rommer Stavangers største samling av antikke møbler. De eldste møblene dateres til tidlig 1700-tall, mens de nyeste er fra 1863. I de ulike rommene er dermed over 160 år med ulike møbelstiler representert, fra barokk til rokokko, Louis Seize, empire og biedermeier. Husets kunstsamling inneholder malerier av blant annet Eilef Petersen, Thomas Fearnley og Knut Baade.

I første etasje finner man de kongelige værelsene, samt husets kjøkken med grue og inventar som tidligere har vært i bruk her. Festsalene befinner seg i andre etasje, sammen med husets bibliotek. Møblene her er hovedsakelig i tyskinspirert biedermeier, samt norsk og dansk empire. Alle de tre festværelsene har fransk gardinoppheng som ble innkjøpt til huset i tiden rundt 1820, og ovner fra Nes jernverk. På veggene henger italienske kobberstikk, flere malerier av huset gjennom tidene og et portrett av byggherren selv, som han fikk malt i 1787. Biblioteket er møblert med skrivebord og andre gjenstander som har tilhørt forfatteren Alexander Kielland.

På loftet er det store midtrommet omgjort til utstillingslokale hvor glass, porselen og andre gjenstander med tilknytning til huset og familien er utstilt.

Ledaal-trapperom.jpg#asset:1190