KRM

Om museet

Herregårdsmuseum og kongebolig

Ledaal er kanskje Stavangers vakreste bygning? Det røde teglsteinshuset i den store parken langs Eiganseveien er i dag Stavangers kongebolig og museum. På Ledaal kan du besøke kongens og kronprinsens soverom, du kan trekke inn den storslåtte stemningen i tre saler på rad og rekke i andre etasje og du kan kikke inn i biblioteket hvor dikteren Alexander L. Kielland satt og leste.

Ledaal ble bygget som lystgård for Kiellandfamilien i perioden 1799 – 1803. Byggherre var kjøpmann og hoffagent Gabriel Schanche Kielland. Hovedbygningen gir et godt innblikk i datidens stil og smak og viser livet i byens borgerskap i første halvdel av 1800–tallet. Interiøret er rikt utstyrt med møbler og annet inventar i rokokko, Louis Seize, empire og biedermeier. Anlegget med bygninger og park er i dag fredet.

Lokalhistorie, stilhistorie og kunsthistorie

Stavanger museum overtok ansvaret for Ledaal i 1936. Bygningen ble tilbakeført til tiden rundt 1850, og etter at restaureringen var ferdig ble det nye herregårdsmuseet åpnet i 1949. Sentrale temaer som formidles på Ledaal er lokalhistorie, stilhistorie, kunsthistorie og arkitekturhistorie. I tillegg til å være museum har Ledaal i dag funksjon som kongebolig og representasjonslokaler for Stavanger kommune.

Gabriel Schanche Kielland var oldefaren til Alexander Kielland. Forfatteren har selv aldri bodd på Ledaal, men hørte med blant gjestene i det strålende selskapslivet som fant sted her. I Kiellands romaner kan man kjenne igjen trekk både fra herregårdslivet, selve bygningen og fra familiemedlemmer og andre personer med tilknytning til Ledaal.

Besøk to andre museer på Eiganes

Bygningen har utstillinger over tre etasjer, og er dessverre ikke tilrettelagt for besøkende med rullestol. Barnevogner må parkeres utenfor.

For et innblikk i hele 1800-tallets stil – og arkitekturhistorie anbefales det å kombinere besøket på Ledaal med besøk på redervillaen Breidablikk på naboeiendommen og den særegne boligen og gartneriet Holmeegenes litt lenger opp i Eiganesveien. Billetten gjelder for alle de tre museene.

Ledaal-bibliotek.jpg#asset:1202